Helpdesk and Chatbot System Supsis!
+39 Developer

Yazılıma yeni başlayanlar için önemli püf noktaları sizlerle paylaşacağız. Yazılım, günümüzde her alanda ihtiyaç duyulan, sistemin bir düzen halinde çalışmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Elektronik cihazları çalıştırmayı, programlamayı, belirlenilen görevleri yürütebilmeyi sağlar.

Yazılım olmadığı sürece herhangi bir cihazın çalışması mümkün değildir. Bundan dolayı her cihaza özgü, farklı özelliklere sahip yazılımlar bulunmaktadır. 

Yazılıma Yeni Başlayanlar İçin: 2022 Yol Haritası

Günümüz dünyasında ise teknoloji ve yazılımsız bir günlük hayat düşünmek imkansızdır. Her gün daha da gelişen teknoloji, yazılım alanında iş yapacak kişilere ihtiyaç duyulmasına sebep olur. 

Yazılım alanına yeni girdiyseniz, yeni mezun olduysanız veya sıfırdan yazılıma başlamak istiyorsanız ama neye nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıda sizin için hazırladığımız başlıklara göre bir plan oluşturabilirsiniz. 

yazılıma yeni başlayanlar
yazılıma yeni başlayanlar

Bilgisayarı tüm detaylarıyla öğrenin. 

Bilgisayar kullanmayı öğrenin dendiğinde çoğu insanın tepkisi ‘’Bu dönemde bilgisayar kullanmayı bilmeyen var mı?’’, ‘’Yazılımcı olmak isteyip de bilgisayar kullanamayan insan mı olur?’’ gibi tepkiler olacaktır. Ancak burada bahsetmek istediğimiz şey sıradan bir bilgisayar kullanımı değildir. 

Bilgisayarı tanımalı, içindeki donanım hakkında bilgi sahibi olmalı, bilgisayarları kurabilecek ve hataları çözebilecek bilgi birikiminde olmalısınız. Kullanacağınız cihazı tüm özellikleriyle tanıyor olmanız gerekir. Bir şoför arabasının dilinden anlamak için ilk önce sürücü kurslarındaki teorik eğitimlerde arabanın yapısı ile ilgili bilgileri alır. Buradaki süreci tam anlamıyla anlayarak geçtiğinde direksiyon derslerini alır ve ehliyetini almaya hak kazanır. Siz de bir yazılımcı olarak öncelikle kullanacağınız aracı öğrenmeli, sonrasındaysa yapacağınız pratiklerle birlikte yazılımcı kimliğinize sahip olmalısınız.

Üniversite eğitiminizin dışına çıkın. 

Üniversite eğitimleri akademik olarak belirlenen plana uymak için verilen derslerden oluşur. Bu derslerde pratik bilgiler yer alsa da genellikle teorik bilgiler bulunmaktadır. Teorik bilgiler de tabii ki çok önemlidir. Teoride kavranabilen şeyler pratikte de kolaylıkla kavranabilir. Ancak yazılım gibi deneyim gerektiren dallarda pratikler her zaman daha önemlidir. 

Daha önce hiç kod yazmamış, bir proje ortaya koymamış bir yazılımcının bu sektörde çok iyi bir başlangıç yapacağı söylenebilir bir şey değildir. Matematik derslerinde öğrenilen formülleri soru çözerek pekiştirmediğinizi düşünelim. Bu durumda öğrenilen formül karmaşık semboller bütünü dışına çıkamaz. Ancak bu formülü sorularınızı çözerken kullanır ve pekiştirirseniz başarılı olmama ihtimaliniz çok düşüktür. 

Aynı bu örnekteki gibi akademik bilgiler çok önemlidir. Bu bilgiler olmadığında işinizi düzgün yapma olasılığınız düşer. Ancak akademik bilgileri pratiklerle desteklemezseniz bu durumda elinizdeki akademik kazançların da yatırılacağı bir fon ne yazık ki bulunmamaktadır. 

Eğitiminize devam edin. 

Geçmiş eğitiminiz ve seviyeniz ne olursa olsun gün geçtikçe güncellenen bu sektörde ‘’Ben bunu zaten biliyorum’’ düşüncesine kapılmamalısınız. Sizden daha iyisi her zaman var olmaya devam edecek. Bu nedenle kendinizden çok daha donanımlı bulduğunuz bir mentörünüz olması her açıdan çok daha iyi olacaktır. 

Üniversite eğitiminiz sonrasında aldığınız kurslar, mentörlerinizden öğrendikleriniz, paylaşımlarıyla sizi geliştirecek insanların varlığı sizin için çok önemlidir. Bilmediğiniz veya hata yaptığınız yerleri siz fark edemeseniz bile onlar fark edecektir. Böylece bir yanlışı doğru olarak öğrenmeyecek, gün gün gelişecek ve daha iyisi olacaksınız. 

İngilizce öğrenin.

Daha önce hiç öğrenmediyseniz veya eğitimleriniz sırasında düzgün kavrayamadıysanız yapmanız gereken öncelikli şey İngilizce öğrenmektir. Dil her zaman ve her sektörde sizi birkaç adım öne taşıyacak önemli bir unsurdur. 

Teknolojinin gelişimi ne yazık ki yalnızca Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşmiyor. Dünyayı ilgilendiren tüm metinler ise en yaygın dil olan İngilizce ile paylaşılıyor. Çeviri metinlerin yanıltıcı olma payı da hesaba katıldığında orijinal makaleler her zaman öne geçiyor. Bu nedenle yaşınız, eğitiminiz fark etmeden bu dili öğrenmelisiniz.

Yazılım alanınızı ve programlama dilinizi seçin.

Bir alan seçiminde bulunmak gelişiminiz açısından fazlasıyla önem taşımaktadır. Bu demek değildir ki bir alana odaklanıp diğerlerini yok sayın. Her şeyde en iyisi olmak fazlasıyla zordur. Bu nedenle bir alana daha çok yoğunlaşır ve orada kendinizi yükseltirseniz zaten diğer alanlarda da belirli seviyelere ulaşmış olursunuz. 

Aynı şekilde bir programlama dili seçmeli ve bu dilde kendinizi geliştirmelisiniz. Sonrasında yazacağınız projeler ve uygulamalar sayesinde daha bilgili bir uygulama geliştiricisi olacaksınız. 

Bu yazımızda sizin için en önemli beş konuyla ilgili konuştuk. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere! 

Bizi takip etmek için;

Instagram: softcand_yazilim 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *