Helpdesk and Chatbot System Supsis!
+39 Developer

5G Teknolojisi son zamanlarda oldukça sık duymaya başladık. Peki 5G Teknolojisi Nedir ? Ne işe yarar ? Gelin hep birlikte inceleyelim. 5G teknolojileri günümüzde birçok ülkede, birçok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.Ülkemize bakacak olursak bu teknoloji  29.08.2022 tarihinde operatörlerin katılımı ile istanbul havaalanında yapılan etkinlik ile duyuruldu.Bugünkü sohbetimizde sizler ile ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisi nedir?Ne işe yarar? hakkında konuşacağız.

5G Teknolojisi nedir?

Öncelikle 5G 5.nesil ağ teknolojisidir.5G’nin hayatımıza girmesi ile birlikte daha hızlı ağ akışı ve daha hızlı internet erişimi olacaktır.Dördüncü nesil teknolojiden yaklaşık 10 kat daha fazla  veri iletim hız sağlayacaktır,bunun yanı sıra güçlü güvenilirlik özellikleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süreside 5G ile hayatımıza girecektir.

5G’nin kullanımı cihazdan cihaza değişiklik göstereceğinden, kullandığı cihaza 1 ile 10 Gbps arasında internet hızı da sağlayacaktır.

5G’de kullanılan teknolojiler nelerdir?

-Milimeter Wave (mmWave): Milimeter Wave yüksek hızlı, noktadan noktaya kablosuz yerel alan ağları (WLAN’lar) ve geniş bant erişimi gibi çeşitli ürün ve hizmetlerde kullanılabilen bir elektromanyetik spektrum bandıdır. Milimeter Wave telekomünikasyonda,düşük frekanslardan,yüksek veri hızları sağladığı için mobil ve kablosuz ağlarda kullanılır.

-Beamforming(hüzmeleme) Teknolojisi:.Özellikle milimetre dalgalarında parazit meydana gelince veri akışının ilerlemesi bir hayli zorlaşır.Bu durumda  (beamforming) teknolojisi sayesinde, kablosuz ağa bağlanmak isteyen cihaza göre antenler sinyal dağılımını değiştirir.Böylelikle kablosuz kapsama alanı, cihazların konumuna göre şekil değiştiriyor ve daha güçlü bir bağlantı sağlanıyor.

-Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO):Çoklu Giriş ve çoklu çıkış sistemleridir.Aynı anda ve aynı frekansda birden fazla kullanıcıya hizmet verebilir.

Fakat hizmet alan kullanıcı sayısı arttıkça,kullanıcılar arası iletişim yetersiz kalabilir.Bunun çözüm yolu da alıcı anten sayısının arttırılmasıdır.5G teknolojisinde önemli rol oynayan Massive MIMO ağa aşırı yüklenmeden, aynı alanda çok daha fazla internet bağlantılı kablosuz aygıt kullanımını da mümkün kılar.

5g teknolojisi nedir

4G ile 5G arasındaki farklar nelerdir?

-5G’nin internet hızı 4G’nin internet hızından kat kat hızlıdır.

-5G’nin ne kadar hızını konuşsakta,ağ gecikmesini yok denecek kadar aza çeker ve veri iletim kaybınıda en aza indirir.

-5G ağları ideal koşullarda, 4G’ye kıyasla 60 ila 120 kat daha düşük gecikme verir.

-5G ağları şuanda 10 gbps ile 20 gbps hızlarına kadar çıkabilme kapasitesine sahiptir.

5G teknolojisinin Dezavantajları

1-)Uygulama Maliyeti

5G teknolojisini geniş alana yaymak,altyapı maliyetini arttırır.Bunun beraberinde bu maliyeti kullanıcıların faturasına yansıtıp,bu ücreti kullanıcıdan çıkartmayı hedefleyebilirler.

2-)Uyumsuz cihaz sorunu

5G teknolojisini hali hazırda birçok cihaz desteklememektedir.Buda 5G ağına bağlananların az olmasına sebep olur.Bunun sonucunda 5G teknolojisi hızla yaygınlaşamaz.

3-)Cihazların Isınması ve Pil sorunları

5G teknolojisini erişebilen cihaz kullanıcılarının en çok şikayet ettikleri kısım cihazların pillerinin kısa sürede bitmesi,bunun yanı sıra birçok kullanıcıda cihazının ısındığını söylemekte ve bu durumdan şikayetçiler.

5G teknolojisi zararlı mı?

5G teknolojisinin yüksek hızda ve düşük gecikme ile internet sunabilmesi için yüksek frekanslı dalga boyları kullanılıyor.

 Üstelik dalganın uzunluğu kısaldığı için daha fazla anten yerleştirmek gerekiyor. Yaklaşık olarak her 150 metrede bir baz istasyonunu güçlendirici antenler kullanmak gerekecek.Buda şehir içinde her yerde anten olmasına sebep olur.Antenlerin sayısındaki artış, düşük frekanslı radyo dalgalarında artışa neden olacak ve vücudumuzun bu dalgalardan olumsuz etkilenme ihtimali artacak.

Bilim insanları, 5G’nin yaydığı radyasyonun insan DNA’sına zarar vereceğini ifade ediyor.Bazı araştırma şirketlerine göre halka önemli hasarlar vermeyeceğini belirtse de, bilim insanları aynı görüşte değil.Yüksek frekans dalgalarının kanser tarzı hastalık belirtisi gösterip, göstermeyeceği de bilinmiyor. Kesin sonuca varabilmek için antenlerin şehirlere yaygın bir şekilde yerleştirilmesi ve en az 10 yıllık bir deney yapılması gerekiyor. Sağlık kuruluşları ve bilim insanları ise 5G kullanılmadan önce bu çalışmaların yapılması gerektiğini ve 5G’nin ertelenmesini talep ediyor.

5G teknolojisinin avantajları

1-)5G  endüstriyel ekipman ve işleme araçlarının birbirine bağlılığında, makine iletişiminde ve iç güvenlikte bir artışa ve ayrıca otomobil,mobil dünyasının her zamankinden daha iyi gelişmesine yol açacaktır.

2-)5G teknolojisi sayesinde sürücüsüz otomobil, sağlık, sanal gerçeklik, bulut oyun alanında yeni gelişim yolları açılacak.

3-)5G teknolojisi, küresel ekonomiye yaklaşık 13.1 trilyon dolarlık çıktı sağladı. Bu nedenle, dünya çapında yaklaşık 22,8 milyon yeni iş fırsatı geliştiriliyor.

4-)Bu yeni teknolojinin hızı, müşterileri tarafından yaklaşık bir saniyede 20 gb bazında alınacak. Bu teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte teknoloji ile ilgili tüm çalışmalar hazırlanacaktır.

5-)Amerika Birleşik Devletleri, 50 şehrinde 5G’yi tanıttı.

6-)Güney Kore yaklaşık 85 şehirde 5G’yi başlattı.

7-)Japonya ve Çin de 5G mobil hizmetini test etmeye başladı.

Hayatımıza katacağı yenilikler

5G teknolojisi birçok alanda hayatımıza etki edecektir.Bunlar sürücüsüz otomobil,sanal gerçeklik,bulut teknolojisi,yapay zeka,robotik kodlama, bağlantılı cihazlar, devasa datadan beslenen giyilebilir teknolojiler, gelişmiş VR/AR ve nesne programlamadır.İnternet hızında en azından mobil tarafında fazla beklenti içine girmemek lazım,çünkü 5G cihazlar şuan çok yaygın değil.Fakat 5G uyumlu cihazlarda üst düzey internet hızı,az veri kaybı ve minimum gecikme gözlemlenebilir.Bunların yanı sıra endüstri 4.0 ve siber güvenlikte daha üst düzey çalışmalara 5G ile birlikte imza atılır.

Çoğu kişi internet sağlayıcılarının dillerinden düşürmediği “bant genişliği” kavramına aşinadır. Ancak konunun önemli bir ayağını da “latency” yani iki cihazın birbiriyle konuşması için geçen bekleme süresi oluşturuyor. 5G teknolojisi için bu süre 4 milisaniye. 4G’de bunu 30-60 milisaniye olarak görmüştük.

Sohbetin başında dediğim gibi ülkemizde 5G halka açık hale getirildi.Zaman içinde cihaz ve kullanıcı artışı gözlemlenecektir.Bunun yanı sıra 6G ile ilgili söylentilerde 2030 yılında çıkacağıdır.Sohbetimizi okuduğunuz için teşekkürler..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *