Dropshipping nedir ve nasıl yapılır adlı yazımıza hoşgeldiniz. İnternet üzerinden yapılan satışların artmasıyla birlikte neredeyse herkes bu alana yönelmeye başladı. Yeni iş kuranlar, sektörünü değiştirmek isteyenler ya da ek gelir elde etmek isteyenler ise internetten satış yapabilmenin yollarını arıyor.
İnternet satışlarının esnek çalışma saatleri sunması, geleneksel sektöre göre daha az maddi risk ortaya konulması ve internetin var olduğu her yerde yapılabilir olması yeni girişimcilere cazip geliyor.
Online ticarette ise dropshipping yeni başlayanlar için güzel bir tercih oluyor. Üretim, depolama ve kargo yönetimi gibi sıkıntılar olmaması sebebiyle işi öğrenme sürecini kolaylaştırıyor ve böylece kısa yoldan deneyim kazanmayı sağlıyor.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping kelime anlamıyla bakıldığında doğrudan gönderim, direkt nakliye anlamlarına geliyor. Uzun anlatımla ürünlerin stoksuz ve depolama sıkıntısı çekilmeden, alıcı ve satıcı arasında köprü görevi görerek yapıldığı bir online ticaret modelidir. Yani dropshipping en kolay anlatımla ve sektör jargonuyla stoksuz ticaret anlamına geliyor.
Dropshipping’te üretici, satıcı ve alıcı olmak üzere üç taraf bulunuyor. Üretici ürünü depolayan, stoğunu tutan tarafken satıcı, sadece satış kısmını gerçekleştiriyor. Satmak istediği ürünleri üreticiden tedarik edip gerek sanal mağazalarda gerekse internet sitesinde sergiliyor.
Müşteriler kargo siparişini verdiği andan itibaren tüm sorumluluk üretici/ tedarikçiye ait oluyor. Ürün yönetimi, kargo takibi gibi sorumlulukların hepsi üreticiye geçiyor.
Bu durum karşılığında ne tedarikçi kendi alışverişi için pazar arayışına giriyor, ne de satıcı bir ürünü üretmek ve stoklamakla uğraşıyor. Her iki taraf için de kâr getiren bir iş oluyor. Alışveriş sonucunda gelen para ise taraflar arasında baştan ne şekilde anlaşıldıysa, o şekilde bölüşülüyor.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
Dropshipping’in tercih edilmesinin en büyük nedeni de getirdiği avantajlardır. Bu avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Düşük maliyetlidir.
- Ticari hayata yeni başlarken az risk gerektirir.
- Üretim, depolama gibi yükler bulunmaz.
- Personel maaşı, paketleme gibi ekstra masraflara yol açmaz.
- İş yükü oldukça azdır.
- Ekstra yükler bulunmadığından dolayı satış hacminizi genişletmeniz daha kolaydır.
- Tek bilgisayardan, tek kişi tarafından yönetilebilir.
- Farklı sektörlerdeki birden çok tedarikçi ile aynı anda çalışılabilir.
- Ürün çeşitliliğini arttırmak çok daha kolaydır
- Farklı sektörler arasında çalışılabilindiğinden dolayı hedef kitleyi değiştirebilme esnekliği vardır.
- Depolama sorunu olmadığından dolayı tüm süreç evden yönetilebilir.
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Her işin bir getirisi olduğu gibi götürüsü de bulunmaktadır. Dropshippingin dezavantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Komisyon bazında çalışılması sebebiyle kâr getirisi düşüktür.
- Diğer ticari şekillere göre daha kolay olmasından dolayı rağbet çoktur.
- Rekabet oranı daha yüksektir.
- Sürekli olarak tedarikçilerin stokları kontrol edilmeli ve ürünler bu doğrultuda güncellenmelidir.
- Ürünlerin kargo yönetimi sizin elinizde olmadığından dolayı olası sorunlara cevap vermek daha zordur.
- Müşteri hizmetleri açısından da köprü görevi görüleceği için tedarikçiye ve alıcıya ulaşma konusunda sıkıntılar doğabilir.
- Ürünler sizden çıkmayacağından dolayı ürünle ilgili olası sorunlarda müşteri kaybetme ihtimaliniz vardır.
Tüm bu avantajlar ve dezavantajlar doğrultusunda dropshipping yapmaya karar verip vermemek size kalmıştır. Yapmaya karar verdiyseniz sizin için aşağıya dropshippingin nasıl yapılacağını bırakıyoruz.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping, online mağazalarda, online pazar satış yerlerinde yapılabilen bir ticarettir. Tüm bunları tek tek yapabileceğiniz gibi her iki kanaldan da satış yapabilirsiniz. Bu sayede satışlarınızı da arttırarak kârınızı arttırabilirsiniz.
Öncelikli yapmanız gereken satışını yapacağınız ürünleri belirlemektir. Bu ürünlere, pazarda çok satılan ürünleri araştırarak veya alıcıların ihtiyacı olan ürünlerin ne olduğunu araştırarak karar verebilirsiniz. Bu sayede arz talep dengesini sağlayarak satışlarınızı kolaylıkla arttırabilmeniz mümkündür.
Dropshippingin en önemli kısmı tedarikçi belirlemektir. Doğru tedarikçi sizi bu alanda yükselteceği gibi yanlış tedarikçi seçimi de sizin işinizin kısa sürmesine sebep olacaktır. Tedarikçi seçerken;
- Tedarikçinizin sizden istediği ücret ne kadar?
- Komisyon yüzdeniz kaç olacak?
- Ürün ekstra bir maliyet çıkartıyor mu?
- Üründen elde ettiğiniz kâr size yetecek mi?
gibi soruları göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Dropshippingte alıcı ve üretici arasındaki köprü olacağınızdan dolayı kolay ulaşabileceğiniz bir tedarikçi seçmeniz de çok önemlidir. Aynı şekilde alıcılarınızın en küçük sorularını dahi size yöneteceğinden dolayı sizin de kolay ulaşılabilir bir satıcı olmanız gerekmektedir.
Supsis İle Müşterilerinizle Bağınızı Koparmayın
Supsis Canlı Destek Sistemi, size sağladığı canlı destek personelleri ve chatbot ile müşterilerinizle olan iletişiminizi korumanıza yardımcı olacak! Bu sayede düzenli bir müşteri kitlesi oluşturarak marka bilinirliğinizi arttıracaksınız ve böylece günden güne satışlarınız da artacaktır.
Daha iyi bir e-ticaret için bize ulaşın.