Helpdesk and Chatbot System Supsis!
+39 Developer

Bu yazımızda startup olmanın zorluklarını ve startupların yaşadığı zorlukları detaylandıracağız. İlk olarak startup nedir gelin tanıyalım.

StartUp Nedir? 

StartUp, herhangi bir soruna çözüm bulmak ve dünyaya katkı sağlamak amacıyla ortaya çıkmış oluşumlardır.  StartUPlar bir veya daha fazla girişimci tarafından kurulurlar. Monoton hayattan sıkılan insanlar kendi kurduğu iş için çalışmak isterler ve bu nedenle startupların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 

Ülkemizde Ve Dünyada StartUp Örnekleri Nelerdir?

  • Getir: Getir, mobil uygulaması üzerinden talep edilen ürünü 10 dakika içerisinde teslim etmeyi hedefleyen ve gün geçtikçe gelişen, Londra, Hollanda, Fransa ve Amerika’ya kadar ulaşan bir Startup örneğidir. Bu şirket “Getir de getirelim” mottosu ile yola çıkarak akıllarda kalmayı başarmıştır. 
  • Vivense: Vivense, ev dekorasyonu dendiğinde akla gelen ilk girişimlerden bir tanesi olarak gösteriliyor. Bu girişim, satıcı ile alıcıyı bir araya getiren bir pazar yeridir. Ayrıca Vivense, 2019 yılında Türkiye’de yılın girişimi seçilmiştir. 
  • Uber: Uber, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2009 yılında kurulmuş bir çevrim içi taksi çağırma hizmetidir. Zaman geçtikçe bu girişim dünyanın çoğu yerinde hizmet vermeye başlamıştır. 
  • AirBnB: AirBnB, turistlerin herhangi bir acenteye başvurmadan, doğrudan sahiplerinden ev kiralayabilecekleri kullanışlı ve hızlı bir hizmettir. Bu girişim şu anda 191 ülkede ve 100.000’den fazla şehirde hizmet sunmaktadır. 

Başarılı Bir Startup Kurmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  1. İş Fikri Bulmak: Başlamak, bitirmenin yarısıdır. Bu sözü genelde duyarız. Girişimcilik hikâyenizde de bu söz kesinlikle doğrudur. Bir iş fikri bulmak belki de diğer adımlara göre daha fazla zamanınızı alacaktır. Öncelikle bir sorun bulmanız gerekiyor. Bir girişim illa ki yeni olmak zorunda değildir. Var olan bir girişimi geliştirerek ve güncelleyerek insanlar için daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Örneğin çay bardaklarının yerini alan kupalar gibi. 
  1. Planlamayı Doğru Yapmak: Güzel bir iş fikri buldunuz. Peki sonra ne yapmak gerekiyor. Tabii ki de planlama. Adım adım gelecek planlarınızı yazmak, hangi adımları hangi sırayla uygulayacağınızı yazmak size güven verecektir. Ayrıca oluşabilecek karışıklığın da önüne geçecektir. Ayrıca sizin bir planlamanızın olması görüşeceğiniz yatırımcılar için de bir ikna silahı olacaktır.
  1. Finans Bulmak: Bir işe başlarken finans bulmak sizi hızlandıracaktır. Bu finansları bulmak için bazı seçenekler vardır tabii ki. Bu seçenekler; aile veya yakın çevremiz, melek yatırımcılar, KOSGEB gibi girişim destekçileri, banka kredileri veya kitlesel fonlamalar olabilir. Tabii ki de önceki maddede belirttiğimiz gibi onlara güzel bir proje sunumu ve planlama ile gitmek önemlidir. 
  1. Hedef Kitleyi İyi Belirlemek: İyi bir hedef kitle analizi sizi bir adım öne taşıyacaktır. Sorununuzun kime hitap ettiğini bilmek önemlidir. Eğer bu analizi doğru yapamazsanız boşa kürek çekmiş ve sadece zaman kaybetmiş olursunuz. 
  1. Açılış: Bir iş fikriniz, planlamanız, finansınız ve iyi bir ekibiniz var. Hedef kitleniz de tamam. Artık açılış vakti. Kitlenize en yakın yer olan internette veya bir sosyal medya hesabında projenizin tanıtılması lazım. Ancak bu açılış sürecinde hukuki süreçleri iyi takip etmeniz gerekmektedir. 
  1. Takip, Destek Ve Müşteri Memnuniyeti: Yeni kurulmuş bir firmada sorunlar kaçınılmazdır. Bu sorunlara olabildiğince hızlı müdahale etmek size müşterilerin gözünde artı puan sağlayacaktır. Bu yüzden müşterilerden alacağınız geri dönüşleri dikkatle takip etmek sizin için önemli olacaktır. 
  1. Asla Pes Etme: Bu sürece kadar geldiyseniz size of dedirtecek sorunlar karşınıza çıkmış olabilir. Bir sorun ile karşılaştığınızda asla pes etmemenizi hatta daha da motive olmanızı öneririm. Çünkü her sorun, her başarısızlık sizi daha da ileriye taşıyacaktır ve gelecekte daha da kusursuzlaştıracaktır. 
startupların yaşadığı zorluklar
startupların yaşadığı zorluklar

Startupların Yaşadığı Zorluklar:

  1. Sermaye: Startupların en zorlandığı konulardan biri sermaye bulmaktır. Sermaye bulmak hem sizi motive edecektir hem de girişiminizin gelişimi hızlanacaktır. Projenize sermaye bulmak için de başlangıçta KOSGEB, TÜBİTAK gibi oluşumlardan hibe desteği alabilirsiniz. 
  1. Doğru Ekip Kurmak: Doğru ekip kurmak sizin için oldukça önemlidir. Kafanızın uyuşması, iş ahlakına sahip, yaratıcı, farklı düşünebilen ve çalışmaktan kaçmayacak ekip arkadaşı sizi daha da motive edecektir. Fakat doğru ekibi kurmak kolay gözükse de oldukça zordur. Çok güvendiğiniz bir insan tarafından yarı yolda da bırakılabilirsiniz, beklemediğiniz biri tarafından yepyeni bir perspektif de kazanabilirsiniz. Bu yüzden ekibinizi doğru kurmak çok önemlidir. 
  1. Müşteri Edinmek: Girişimlerin yaşadığı zorluklardan bir tanesi de müşteri bulmak. Her şey hazır, ürünler satışta ama alan yok ne yapacağım? Burada kesinlikle motivasyonunuzun düşmemesi gerekiyor. Hedef kitle analizinizi bir kez daha kontrol etmenizde fayda var. Eğer burada bir problem yoksa reklam politikanıza da bir göz gezdirin derim. Doğru isim, iyi logo kullanımı, sade ve doğru paylaşımlar, etkili iletişim müşteri bulmanızı etkileyecek faktörlerdir. 
  1. Yasal Yükümlülükler: Girişimcilerin zorlandığı bir diğer konu da yasal yükümlülüklerdir. Hukuki süreçleri iyi analiz etmek, haklarınızı ve yapmamanız gerekenleri başta iyi analiz etmek sizin için oldukça önemlidir. Eğer istemeden de olsa yasal olmayan bir şey yaparsanız ileride başınız biraz ağrıyabilir. Bunlara dikkat etmeniz sizin için önemli olabilir. 
  1. Teknoloji: Fikirleri hayata geçirme konusunda teknoloji çok önemlidir. Eğer girişimcide teknolojik imkânlar yeterli değilse reklam ve üretim anlamında oldukça zor bir süreç onları bekliyor. Problemlere çözüm bulmak için teknolojiden iyi anlayan bir ekip arkadaşı iki taraf için de oldukça karlı olacaktır. 
  1. Bilgi Ve Tecrübe Eksikliği: Girişimcilik hayatına adım atan herkes bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Eğer gerekli bilgi veya tecrübe yoksa çok başarılı olabilecek bir fikri bile başarısızlıkla sonuçlandırabilirler. Bu eksikliği tamamlamak için kuluçka merkezlerindeki seminerleri, workshopları ve eğitimleri dikkatle takip etmeleri önemlidir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *