Helpdesk and Chatbot System Supsis!
+39 Developer

  Şahsi ve şirket e-maillerinde sık sık sözü geçen mail server nedir, mail server kurulumu nasıl olur gelin hep birlikte inceleyelim. Günlük hayatımızda, iş hayatımızda, eğitim hayatımızda çoğu zaman mail göndermeye ihtiyaç duyarız. Bunun için gmail, outlook, yahoo gibi e-posta sağlayıcılarını kullanarak bir hesap oluşturup maillerimizi gönderir ve bize gönderilen mailleri de bir düzen içerisinde görmeyi isteriz.

Gönderdiğimiz her email alıcıya ulaşana kadar bazı aşamalardan geçer. Az önce bahsettiğimiz e-posta sağlayıcılarını kullanarak oluşturduğumuz mailler “Gönder” butonuna tıkladığımız an da posta sunucusuna gönderilir. Posta sunucusu maili duruma göre alıcının posta sunucusuna, arşiv sunucusuna veya spam filtresine yönlendirir. Alıcı posta sunucusuyla bağlantı kurarak mesaja ulaşır. Mailin izlemiş olduğu bu yol kolay gibi görünse de bu süreçte beklenmedik sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunlardan bazıları;

1)Mailin teslim edilememesi

2)Mailin spam olarak algılanması

3)Mail adresinin hatalı olması

4)Posta kutusunun dolu olması  vb. olabilir.

BİR MAİLİN SPAMA DÜŞMEMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

  Spam filtreleri bazen doğru çalışmaz ve posta kutusuna düşmesi gereken bir mail spam kutusuna düşebilir. Böyle durumlarda spam kutusunu kontrol etmek kurtarıcı olacaktır. Peki gönderdiğimiz maillerin spama düşmemesi için ne yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?

1)Göndereceğimiz mailin içerisinde resim kullanacaksak resmin boyutunun çok büyük olmamasına özen göstermeliyiz.

2)Mailin sadece resimden oluşması spama düşmesine neden olabilir. Bu yüzden mail gönderirken açıklayıcı yazılar eklemek faydalı olacaktır.

3)Mailin konu satırında sembol, işaret vs. kullanmamak daha doğru olacaktır.

4)Gönderilen mail listesinde geçersiz mail sayısının çok olması maillerin spam olarak algılanmasına neden olabilir.

5)Gönderilen mailde noktalama işaretleri, çok renkli yazılar, zıt renklerin bir arada kullanılması da mailin spama düşmesine neden olabilir.

6)Mailde gönderilen resimlerin isimlerinde türkçe karakterler veya boşluk kullanılmamalıdır.

MAİL SERVER NEDİR

  Mail Server (Mail Sunucusu), kullanıcılar için tüm e-postaları bir ağ üzerinde tutan uzaktaki veya merkezi bir sunucudur. Gönderilen e-postalar bir dizi mail server dan geçerek alıcıya ulaşır. Yani mail sunucuları postacı gibi düşünülebilir. İlgili e-postayı alır ve hedeflenen alıcıya ulaştırır. Eğer mail sunucuları olmasaydı yalnızca e-posta adreslerinin alan adları göndericinin ki ile aynı olan kişilere e-posta gönderilebilirdi. Yani bir xyz.com.tr mail hesabından başka bir xyz.com.tr mail hesabına mesaj gönderebilirdik. Bu yüzden mail gönderimi için mail server lar büyük önem taşımaktadır.

MAİL SERVER TÜRLERİ NELERDİR

 Mail sunucuları, giden mail sunucuları ve gelen mail sunucuları olmak üzere ikiye ayrılır. Giden mail sunucuları SMTP, Simple Mail Transfer Protocol sunucuları olarak bilinmektedir. Gelen mail sunucularının ise iki türü bulunur: POP3, yani Post Office Protocol’ü versiyon 3 sunucuları, gönderilen ve alınan e-postaları bilgisayarların yerel sabit disklerinde depolarlar. IMAP veya Internet Message Access Protocol sunucuları ise e-postaların kopyalarını her zaman sunucularda depolar. Çoğu POP3 sunucusu da iletileri sunucularında depolayabilir ki bu oldukça kullanışlı bir yöntemdir.

MAİL SERVER NASIL ÇALIŞIR

 Bir mail gönderdiğimizde kullandığımız e-posta sağlayıcısı SMTP sunucusuna bağlanarak e-posta adresimiz, mail gövdesi ve alıcının e-posta adresi gibi bilgileri sunucuya iletecektir. Ardından SMTP sunucusu alıcının posta adresini işleyecektir. Mail, aynı alan adına sahip bir adrese gönderiliyorsa mesaj IMAP veya POP3 sunucusuna, başka bir alan adına sahip bir adrese gönderiliyorsa o alan adının SMTP sunucusuna yönlendirilir.

Bu aşamada DNS ile bağlantı kurularak alıcının IP adresi öğrenilir ve mail bu IP adresi sayesinde alıcının sunucusuna aktarılır. Alıcı maili aldığında SMTP maili kontrol eder ve IMAP veya POP3 sunucusuna yönlendirir. Son olarak mail bir kuyruğa alınarak alıcıya erişmesi için işlenir.

MAİL SERVER KURULUMU

Bir posta istemcisi yapılandırırken, SMTP sunucusu (mail server) sağlayıcısı ile düzgün bir bağlantı sağlayacak ve böylece e-postalarınızın doğru teslimatını sağlayacak olan SMTP ayarlarını ayrıntılı girmeniz gerekir.

Ortak ISP’ler ve e-posta sağlayıcıları ile ilişkili çok sayıda ücretsiz SMTP sunucuları (en popülerleri Gmail ve Yahoo olmak üzere) vardır, ama sadece tek bir profesyonel mail server tüm e-postalarınızı en yüksek teslim edilebilirliğini garanti edebilir. Aslında, meşru bir e-posta bile ciddi anti-spam filtresi tarafından reddedilebileceğinden, her gönderdiğiniz ileti otomatik olarak teslim edilen bir ileti olmaz.

Tam tersine, turboSMTP gibi ayrılmış bir SMTP sunucusu, bu can sıkıcı sorunları önlemek için güvenilir bir yol sağlar.

Bunu belirterek: bir posta istemcisi için bir mail server nasıl kurulur? Tipik bir pencere bunun gibi görünecektir, İşte tüm alanların hızlı bir açıklaması:

  • Açıklama: SMTP sunucusu ile ilişkili bir resmi olmayan addır.
  • Sunucu ismi: gerçek SMTP özellikleri. Aşağıda en yaygın e-posta sağlayıcıları için tüm sunucu adlarının kullanışlı bir listesini bulabilirsiniz.
  • Port: SMTP sunucuları çalışmaları için normal olarak portu 25 kullanır, ama diğer seçenekler vardır.
  • Bağlantı güvenliği: standart SMTP e-posta aktarımında şifrelemeye gerek yoktur, bu yüzden STARTTLS veya SSL/TLS ile güvenlik sağlamak iyi bir fikir olabilir.
  • Kimlik doğrulama yöntemi: bir düz metin şifre, bir önemsiz şey, SMTP SMTP, CRAM-MD5, KERBEROS, NTLM, vb. öncesinde POP olabilir.
  • Kullanıcı Adı: e-posta adresiniz.

Ve işte en popüler sunucu adlarının bir listesi.

PROVIDERURLMAIL SERVER KURULUMU
1&11and1.comSmtp.1and1.com
AirmailAirmail.netMail.airmail.net
AOLAol.comSmtp.aol.com
AT&TAtt.netOutbound.att.net
BluewinBluewin.chSmtpauths.bluewin.ch
BT ConnectBtconnect.comMail.btconnect.tom
ComcastComcast.netSmtp.comcast.net
EarthlinkEarthlink.netSmtpauth.earthlink.net
GmailGmail.comSmtp.gmail.com
GmxGmx.netMail.gmx.net
HotPopHotpop.comMail.hotpop.com
LiberoLibero.itMail.libero.it
LycosLycos.comSmtp.lycos.com
O2o2.comSmtp.o2.com
OrangeOrange.netSmtp.orange.net
Outlook.com (former Hotmail)Outlook.comSmtp.live.com
TinTin.itMail.tin.it
TiscaliTiscali.co.ukSmtp.tiscali.co.uk
VerizonVerizon.netOutgoing.verizon.net
VirginVirgin.netSmtp.virgin.net
WanadooWanadoo.frSmtp.wanadoo.fr
YahooYahoo.comSmtp.mail.yahoo.com

 Bir SMTP sunucusu, bağlantılar gerçekleştirerek e-postalarımızın doğru bir şekilde teslim edilmesini sağlayacağından SMTP ayarlarını ayrıntılı bir şekilde girmemiz gerekir.

Bu ayarlardan bazıları şunlardır:

Açıklama: SMTP sunucusu ile ilişkili bir resmi olmayan addır.

Sunucu ismi: SMTP sunucunuzun gerçek ismi. Örneğin Smtp.firmaadi.com gibi.

Port: SMTP sunucuları çalışmaları için genel olarak 25 portunu kullanırlar.

Bağlantı güvenliği: Standart SMTP e-posta aktarımında şifrelemeye gerek yoktur, bu yüzden STARTTLS veya SSL/TLS ile güvenlik sağlamak iyi bir fikir olabilir.

Kimlik doğrulama yöntemi: Bir düz metin şifre, bir önemsiz şey, SMTP SMTP, CRAM-MD5, KERBEROS, NTLM, vb. öncesinde POP olabilir.

Kullanıcı Adı: E-posta adresiniz.

mail server nedir? mail server kurulumu
mail server nedir? mail server kurulumu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *