SQL server 2022 2 Kasım 2021 de gizli önizlemeye sunulmasının ardından geçtiğimiz günlerde halka açık bir şekilde Public Preview olarak kullanıma sunuldu.
SQL Server 2022
SQL server 2022 2 Kasım 2021 de gizli önizlemeye sunulmasının ardından geçtiğimiz günlerde halka açık bir şekilde Public Preview olarak kullanıma sunuldu.
Her ne kadar yeni özellikleri piyasaya sürüleceği tarihte ortaya çıkacak olsa da zaten temel olarak yeni özellikleri açıklandı.
SQL Server 2022’nin bu yeni özelliklerine geçmeden önce SQL Server’ın birkaç yıl içinde piyasaya sürülmüş olan versiyonlarının özelliklerinden de bahsetmeliyiz.
SQL Server bugüne kadar gerekli olan sektörün gerek duyduğu özellikleri ve teknolojileri kademeli olarak gelişti. SQL Server 2016 çok tabanlı, satır düzeyinde güvenlik ve hızlı performans ile ilgiliydi. Ardından gelen uyarlanabilir sorgu işleme ve makine öğrenimi hizmetleri ve yine 2017 sürümünde gelen Linux ile uyumlu hale gelen yeni bir SQL Server gördük. 2019 versiyonu, veri sanallaştırma ve sınıflandırması özellikleri JAVA genişletilebilirlik özellikleri ile tanıtıldı. Benzer şekilde birçok yenilik şu anki teknolojinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özellikler barındırıyor.
SQL Server 2022’nin Başlıca Özellikleri
Ürün halen piyasaya sürülmüş olmasa da başlıca benzersiz performansa dayalı özellikleri tanıtıldı. SQL Server 2022 bugüne kadarki en Azure özellikli sürümüdür.
Azure SQL Yönetilen Örneği için Bağlantı Özelliği :
SQL Server 2022, Azure SQL Yönetilen Örneği bağlantısı özelliği ile tam entegre edildi bunun sayesinde artık olağanüstü durum kurtarma hizmeti özelliklerinin platform ortamında çalışma ile tüm avantajlarından faydalanırsınız. Bu hizmet sayesinde kurulum ve yönetim için çok daha az zaman harcamanızı sağlar. Azure ile bu çift yönlü bağlantı özelliği SQL Server’ın sunulmasıyla beraber kullanıma açılacaktır.
SQL için Azure Synapse Bağlantısı :
Azure Synapse Bağlantısı sunucudaki değişiklikleri yakalayarak Azure Synapse Analytics’i besler. Synapse bağlantısı, gerçek zamanlı analiz ve analitik işleme yürütülürken bile sisteme minimum düzeyde yük bindirir. Veri aktarımını da hızlandırarak verilerin güçlü analitik programlarla bağlantısını arttırır.
Sorgu Deposu ve Akıllı Sorgu İşleme :
SQL Server 2022, Sorgu Deposunun sunucudaki diğer tüm yeni veritabanlarında kullanılabilir olmasını sağladı. Okunabilir ikincil cihazlardan yazma erişimine izin verdi ve önceki modellerdeki bu genel olarak karşılaşılan sorunu giderdi. Bu özellik, ikincil kopyalarda etkinliğe şeffaflık sağlayacaktır. Ancak, SQL’in eski sürümünden bir veritabanına erişilirse, Sorgu Deposu’nun manuel olarak etkinleştirilmesi gereklidir. Akıllı Sorgu İşleme (IQP), daha iyi sorgu kalıpları ve bellek geri bildirimi sağlamak için kullanıma sunuldu.
TempDB ve Latch :
SQL Service Perfonmans Tuning’i eski SQL sürümlerinde kullanırken sunucu alanında, 10 istemciden 1’i TempDB ve Latch iler beraber uğraşırlardı. Bunu birçok şekilde ele alabilmemize rağmen, uygulama zaman kaybına neden oluyordu. SQL Server 2022, TempDB veritabanında ve Bellek için Optimize Edilmiş TempDB Meta Verilerinde yapılan geliştirmelerle bu sorunların giderildiğini gösteriyor. Sürümde bu zaman kayıpları ile mücadele etmeyi umuyor.
Azure SQL Yönetilen Örneğine Çift Yönlü HA/DR :
SQL Server 2022 verilerin daha iyi yedeklenmesi ve verilerin güvenliği için Azure SQL Yönetilen Örneğine Çift Yönlü HA/DR özelliği ile karşımıza çıkıyor. Bulutta yalnızca birkaç tıklama ile kolayca veri tabanı eklememizi sağlar. Bu, donanım ve sanal makineler aracılığıyla veri depolama tekniklerini azaltarak para, zaman ve emek tasarrufu sağlar ve aynı zamanda daha iyi yedekleme ve daha optimize veri kurtarma uygulamalarını da destekleyecektir.
SQL Server Ledger :
Yeni SQL Server Ledger, verilerde veya saklı prosedürlerde yapılan herhangi bir değişikliğin değişmez bir kaydını oluşturarak verileri üst düzeyde korumayı amaçlar. Verileri değiştirilip değiştirilmediği ve doğrulanabilir hale getirmek için verileri ve bunların değişikliklerini bir blok zinciri yani kriptografik olarak bağlayarak blok zincirlerinin faydalarını ilişkisel veri tabanlarına da bu özelliği getirerek güvenlik önlemlerini en üst düzeye getiriyor. Defter, güvenlik ihlali risklerini en aza indirirken istenmeyen aktörlerin verileri erişerek verileri bozmalarına engel olmaya çalışır.
Çoklu Yazma Çoğaltma :
Daha önce, yeniden yazılmış veriler arasında aynı veritabanında farklı kopyalarıyla bir çakışma ortaya çıkardı ve bu çakışmanın manuel olarak düzeltilmesi gerekirdi. Ancak SQL Server 2022’de “son yazan kazanır” kavramını bu sorunu çözer. Bu nedenle, kopyalar arasında bir çakışma meydana gelirse, son yazma değişikliği öncelikli olur ve bu tüm kopyalara çoğaltılır.
JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) verileri:
Yeni sürümde JSON verilerinde de optimizasyon yapıldı. Verilerin sorgulama ve işleme yeteneklerini arttırmak için yeni JSON işlevleri eklendi.
Görüldüğü üzere SQL Server 2022 performans, güvenlik ve daha birçok alanda yaptığı geliştirmeler ile adından çok söz ettirerek sektörde lider olmayı amaçlıyor. Verilerin her ölçekte daha iyi yöneterek etkili tahminler ile verilerin daha efektif yani daha fazla verim elde etmemizi sağlayacak. SQL Server 2022 bu etkili ve yeni uzantılar ve eklentilerini doğru kullanması durumunda işletmelerin veri yönetimi ve analitiğini geliştirerek herkesin amacına en uygun şekilde mükemmel bir kullanım sağlayacak.